utazaskinaba@gmail.com
+36308909358
Savanyú Káposztás Hal
Utazzon velünk Kínába! Most a savanyú káposztás halat kóstoljuk!
útbaigazító kártya

A savanyú káposztás hal, kínaiul 酸菜鱼, kiejtése pedig suān cài yú.

Leírás:

A savanyú káposztás hal egy ikonikus kínai étel, amely eredetileg a Szecsuán tartományból származik, de ma már egész Kínában és világszerte népszerű. A fogás egyik fő jellemzője a gazdag, csípős-savanyú ízvilág, amelyet az erjesztett kínai mustárkáposzta és a szecsuáni fűszerek kombinációja ad.  


A savanyú káposztás hal hagyományosan édesvízi halból, például harcsából, tilápiából vagy pontyból készül, mivel ezeknek a halfajtáknak a húsa puha és jól magába szívja az ízeket. A halat vékony szeletekre vágják, majd pácolják, hogy omlós és ízletes legyen. Az alaplevet csirke- vagy halszálkákból főzik, és különféle fűszerekkel gazdagítják, többek között:


- Erjesztett mustárkáposzta – az étel fő ízesítője, amely mély, savanykás aromát ad.

- Szecsuáni bors – enyhén citrusos, zsibbasztó érzést kelt a nyelven, amely jellegzetessé teszi a szecsuáni konyhát.

- Szárított vagy friss chili – a csípősség fő forrása, amely intenzív, fűszeres ízt kölcsönöz az ételnek.

- Gyömbér, fokhagyma és újhagyma – ezek az aromás hozzávalók mélyítik az ízvilágot.

- Szójaszósz és rizsecet – kiegyensúlyozzák az ízeket és fokozzák a savanykás jegyeket.


Az étel elkészítése során először a káposztát és a fűszereket pirítják, majd hozzáadják az alaplevet, amelyet felforralnak. Ezután beleteszik a pácolt halszeleteket, amelyeket néhány perc alatt megfőznek, hogy megőrizzék puha textúrájukat. A végén forró olajat öntenek a tetejére, amely kiemeli az ízeket és enyhén megpirítja a chilipaprikákat és a szecsuáni borsot.


A savanyú káposztás hal ízvilága gazdag és összetett: az erjesztett mustárkáposzta kellemesen savanyú, a chili tüzes csípősséget ad, míg a szecsuáni bors bizsergető, zsibbasztó hatása izgalmassá teszi az étkezést. Az ételt jellemzően gőzölgő fehér rizzsel tálalják, amely ellensúlyozza az intenzív fűszereket.


A savanyú káposztás hal különösen kedvelt Kínában, mert egyszerre frissítő és fűszeres, így serkenti az étvágyat. Emellett könnyű és egészséges étel, mivel kevés olajat tartalmaz, és a hal fehérjében gazdag, miközben alacsony zsírtartalmú. Az éttermekben gyakran hatalmas tálakban szolgálják fel, így baráti vagy családi összejöveteleken is ideális fogás.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top