A cukornád, kínaiul 糖卷果, kiejtése pedig táng juǎnguǒ.
Leírás:
A cukornád egy híres pekingi nassolni való, amely nagy népszerűségnek örvend mind kínai, mind külföldi fogyasztók körében, leginkább a női vendégek kedvence. Fő összetevői a jamgyökér és a vörös datolya, kiegészítve zöld szilvával, őszibarackmaggal és tökmaggal. A friss jamgyökér tápanyagokban gazdag, fehérjét, élelmi rostot és vitaminokat tartalmaz, emiatt a hagyományos kínai orvoslásban is használják. A kínai orvosok szerint a jamgyökér meleg hatású, édes ízű és nem mérgező; jótékony hatással van a lépre, a tüdőre és a vesére, továbbá erősíti a szervezetet, segíti az emésztést, támogatja az izmok fejlődését, valamint kezeli a hasmenést és erősíti a lépet, a vesét és a tüdőt.
A cukornád különösen tavasszal és nyáron népszerű. Eredetileg egy népi édesség volt, amely később bekerült a császári udvarba is. A fenmaradt írások szerint különösen Cixi császárné kedvelte ezt az édességet. Készítése során a borsót megőrlik, hántolják, megmossák, majd puhára főzik, cukorral karamellizálják, összekeverik és szeletekre vágják. Hagyományos változatában vörös datolyával díszítik. Erről híres a Fangshan étterem, ahol régóta készítik ezeket az édességeket.